Robi Alpha 1 ؛ نسخه اولیه از روبات روبی، محصول دیگری از آفتابگردان + آموزش مختصر بورد آردوینو

ساخت وبلاگ

اگر یادتان باشد در سال ۹۲ در مطلب «چه شد که من به برنامه نویسی علاقه‌مند شدم؟» صحبت از یک روبات شد به نام Robi . آن بخش از مطلب را مرور کنیم:

شاید روز اول دانشگاه (در دوره کارشناسی) برای من یکی از بهترین روزها بود! وقتی از دانشگاه برگشتم، خواهرم گفت: خوب مهندس! چه خبر از روز اول دانشگاه؟ :)

گفتم: منصوره! همین روز اول بحث در مورد روبات و اینکه یک برنامه بنویسیم که روبات حرکت کنه و از اتاق بیرون بیاد، بود. احتمالاً تا روز آخر دانشگاه اگر خدا بخواد یه آپولو روی مریخ بنشونیم!!

حالا جریان این روبات چه بود؟

استاد عزیزی که داشتیم (و من واقعاً مدیون او هستم و امیدوارم هر کجا هست موفق باشد)، روز اول را با یک بازی شروع کرد:

http://img.aftab.cc/news/92/robot_program.png

ایشان چند مثال حل کردند و انتهای کلاس، چند تکلیف برای جلسه بعد دادند که یکی از سخت‌ترین‌های آن‌ها این بود: حالا سعی کنید دستورات را طوری بچینید که اگر روبات در یک اتاق ۳ در ۳ باشد و محلِ درب و محل روبات مشخص نباشد، روبات با آن دستورات بتواند درب خروجی را پیدا کند و خارج شود.

باور کنید من از بس روی تکالیف مربوط به این روبات کار کرده بودم، عاشق این روبات شده بودم! اصلاً دلم می‌خواست آن‌را Robi صدا کنم! کلی خیال‌پردازی در موردش کرده بودم.

من سال‌هاست که این Robi را در ذهن دارم که پیاده‌سازی کنم. اگر Robi پیاده‌سازی بشود، احتمالاً تدریس زبان‌های برنامه‌نویسی برای مدرسین این درس بسیار آسان‌تر و آن درس برای دانشجوها بسیار جذاب‌تر خواهد شد. اگر دانشجو بتواند چند خط کد بنویسد و به یک روبات بدهد و آن روبات با توجه به دستورات او حرکت کند تا به یک نقطه‌ای برسد، او تا عمر دارد آن لحظه شیرین را فراموش نخواهد کرد. ما تا امروز همیشه برنامه‌نویسی را با یک سری نوشتار روی تخته تدریس کرده‌ایم و همین، برای بسیاری از دانشجویان آن جذابیت لازم را ندارد و همه دنبال پاس کردن دروس برنامه‌نویسی هستند نه لذت بردن از آن و زندگی کردن با آن...

نسخه آلفا از Robi تولید شد!

ترم گذشته، «فرید منصوری» دانشجوی بااستعداد و بسیار فعال کارشناسی آی.تی دانشگاه جهاد دانشگاهی ساوه پروژه پایانی کارشناسی‌اش را با بنده داشت. به او پیشنهاد دادم اگر به برنامه‌نویسی سخت‌افزار علاقه دارد، تا حدی که می‌تواند روی این روبات کار کند و او پذیرفت.
بوردهای آر-دو-ای-نو (Arduino: تلفظ این کلمه ایتالیایی را اینجا بشنوید) و رَسبِری‌پای (Raspberry Pi) به او معرفی شد و خواسته شد که روباتی طراحی کند که دو دستور ساده را اجرا کند: حرکت به جلو و چرخش به راست.

پس از چند ماه مطالعه و خراب‌کردن‌ها و ساختن‌های زیاد، کارِ او یعنی یک نسخه آلفا از Robi آماده شده است:

https://img.aftab.cc/news/96/robi_alpha_1_pic1.jpg

در این روبات ساده که قابلیت تشخیص خط سیاه برای حرکت و تشخیص مانع و چرخش به راست و چپ را دارد، از بورد آردوینو به انضمام یک سنسور تشخیص مانع و سنسورهای تشخیص رنگ سیاه و دو آرمیچر و یک بلندگو استفاده شده است.

https://img.aftab.cc/news/96/robi_alpha_1_pic2.jpg

ویدئوی ارائه روش ساخت

امروز آقای منصوری زحمت کشیدند و در نیم ساعت برای دانشجوهای دانشگاه یک ارائه خلاصه-مفید در مورد چیستیِ بورد آردوینو و برنامه‌نویسی میکروکنترولر این بورد و دیگر مواردی که برای ساخت چنین دستگاهی لازم است داشتند که برای خودِ من خیلی مفید بود و ابهاماتی که در مورد این بوردها داشتم را رفع کرد، برای شما هم قطعاً مفید خواهد بود، پیشنهاد می‌کنم حتماً این نیم ساعت را ببینید:

 لینک دانلود با فرمت mp4 و حجم ۳۸ مگابایت

بعد از ساخت دستگاه Hisss توسط یکی دیگر از دانشجوها، این دومین تولید سخت‌افزاری آفتابگردان به حساب می‌آید.

در نسخه‌های بعدی، روبی تا حد ممکن کوچک‌تر خواهد شد و امید فراوان دارم که إن شاء الله یک روز با هزینه‌ای اندک توسط مدرسین و دانشجویان تهیه و در تدریس و یادگیری دروس برنامه‌نویسی به کار گرفته خواهد شد.

موفق باشید؛
حمید رضا نیرومند


آفتاب سی...
ما را در سایت آفتاب سی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عباس affttabb بازدید : 214 تاريخ : شنبه 14 مرداد 1396 ساعت: 16:13